14 Eylül 2014 Pazar

Paloalto da DHCP tanımlaması nasıl yapılır.

DHCP, bilgisayarlara IP adresi ve subnet maskesi başta olmak üzere TCP/IP parametrelerini otomatik olarak dağıtan bir protokoldür. DHCP kullanımı şu şekilde gerçekleştirilir: Bir makine DHCP sunucu olarak kurulur. DHCP sunucuda diğer bilgisayarlara dağıtılacak adresler için bir adres aralığı ve bir subnet maskesi tanımlanır. IP adresi ve subnet maskesi dışında dağıtılabilecek parametreler de(default gateway, DNS ve WINS sunucu adresleri gibi) tanımlanabilir. DHCP istemci olarak belirlenmiş bilgisayarlar DHCP sunuculara başvurduklarında adres havuzlarından uygun bir adres seçilerek subnet maskesi ile birlikte istemciye gönderilir. Bu sırada seçimlik bilgiler (default gateway adresi, WINS sunucu ve DNS sunucu adresleri gibi) de istemciye gönderilebilir.

Eğer istemci bilgisayar bu adres önerisini kabul ederse önerilen adres istemciye belli bir süre için verilir. Eğer IP adres havuzunda verilebilecek bir adres kalmamışsa ve istemci başka bir DHCP sunucudan da adres alamıyorsa TCP/IP iletişimine geçilemez.

DHCP ile IP adres alımı broadcast mesajlara dayandığı için, ağımızı oluşturan her bölüme bir DHCP sunucu kurmak gerekmektedir. Bölümlerin birine kuracağımız DHCP sunucu ile diğer bölümlere de hizmet vermek mümkündür. DHCP sunucular büyük alanlara kurulu olan üniversitelerde, çeşitli devlet kuruluşlarında, okullarda kurulmaktadır

Görüldüğü üzere DHCP tanımlaması bir hayli uzun bir iş gibi duruyor. Ama paloalto sayesinde bu işin çok da rahat olduğunu göreceksiniz. Firewall' ların bu denli zahmetli işleri çok basite indirgemesi işimizi çok kolaylaştırıyor. Şimdi ise paloalto da nasıl DHCP tanımlanır onun başlangıcını yapalım.

Şekil 1 de olduğu gibi Network-DHCP sekmesine gelip add sekmesine gelelim.

Şekil 1



Şekil 2 de ise karşımıza gelen ekranda DHCP Server sekmesine gelip add linkini tıklıyoruz.

Şekil 2



Şekil 3 te dikkat etmemiz gereken yerler var. İlk olarak Interface belirtilmeli sonrasında ise Gateway' i yazmalıyız. Bizim interface de tanımlı hangi subnet varsa IP Pools' a o subnet yazıyoruz. Eğer istenirse bu kısma siz belli bir aralıkta(10.0.1.100-10.0.1.200) yazabilirsiniz. DNS kısımlarıda eğer bir DNS sunucunuz varsa onu yoksa Türk Telekom' un yada Google DNS sunucu adreslerini yazabilirsiniz. İşlemimiz bittikten sonra commit işlemini yapıyoruz. Artık o Interface üzerinden bağlı bütün client lar ip lerini paloalto üzerinden almış olacaktır.


Şekil 3



Böylelikle paloalto firewall üzerinden DHCP nasıl kurulmuş öğrenmiş olduk. Artık DHCP sunucuna gerek kalmadan sizin yerinize bütün işlemleri paloalto halletmiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder